Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (2024)

Een paardendeken bedekt de borst, rug, flank, basis van de staart en achterkant van het paard. Sommige dekens hebben ook een verlengde nekbescherming om de nek van het paard warm te houden. Paardendekens kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals fleece, wol en gevoerde donzen dekens.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (1)

Aurora Blues

Paardendekens worden voornamelijk gebruikt om het paard te beschermen tegen regen, koude temperaturen en wind die zich kunnen voordoen tijdens alle vier de seizoenen, en functioneren daardoor op veel manieren als een jas voor het paard. Het is gebruikelijk om dekens te gebruiken bij een verzorgd paard en zo een extra laag stof toe te voegen. Equestrian Stockholm biedt een assortiment exclusieve paardendekens in verschillende kleuren, klik hier voor alle paardendekens.

Welke soorten paardendekens zijn er en wanneer moeten ze worden gebruikt?
De keuze voor een paardendeken is afhankelijk van het weer en de temperatuur, en er zijn veel verschillende dekens om te voldoen aan de verschillende behoeften van het paard. De meest voorkomende dekens zijn buiten-dekens, die variëren van lichte tot zware dekens voor buitengebruik en regendekens. Deze soorten dekens zijn zeer gebruikelijk wanneer paarden in de weide staan. Sommige dekens, zoals staldekens of koeldekens/fleecedekens, zijn ook populair om puur esthetische redenen, bijvoorbeeld wanneer je je paard naar de renbaan leidt, of gewoon om te matchen met halsters, beenbeschermers, bandages of andere uitrusting.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (2)

De meest voorkomende paardendekens zijn:

  • Staldeken - Een staldeken wordt voornamelijk binnenshuis in de stal gebruikt en is een van de meest voorkomende paardendekens. Deze deken wordt meestal gebruikt om extra warmte te bieden wanneer het paard in de stal is, maar kan ook tijdens transport worden gebruikt. Staldekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en de keuze kan variëren afhankelijk van of het paard geschoren is en hoeveel extra warmte nodig is. Staldekens worden meestal niet gebruikt in paddocks of buitenshuis, omdat ze niet zijn ontworpen om te beschermen tegen regen, wind en veranderend weer.
  • Regendeken- Regendekens zijn dunne en waterafstotende dekens die worden gebruikt wanneer het regent. De regendeken heeft meestal niet veel voering, omdat het voornaamste doel ervan is om als een schil tegen regen te fungeren bij warmere temperaturen waar extra voering niet nodig is.
  • Zweetdeken - Een zweetdeken, of fleece deken, wordt gebruikt om zweet en vocht van het paard te verwijderen en af te voeren. Ze worden vaak gebruikt na trainingssessies of wedstrijden. Zweetdekens zijn ook handig om te gebruiken na het wassen van je paard om het sneller te laten drogen, of tijdens transport. Fleece dekens worden soms ook wel zweetdekens genoemd, omdat ze dezelfde vocht-afvoerende eigenschappen hebben.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (3)

Champagne

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (4)

Blue Meadow

  • Rijdeken- Rijdekens worden gebruikt tijdens het rijden. De deken biedt voornamelijk bescherming aan de achterkant van het paard tegen kou, wind en regen. Rijdekens worden vaak aan beide zijden van de singel van het zadel bevestigd met riemen en zijn perfect voor buitenritten en rijlessen binnenshuis.
  • Trainingsdeken- Een trainingsdeken wordt, net als een rijdeken, gebruikt tijdens het rijden. Het verschil tussen een trainingsdeken en een rijdeken is dat de trainingsdeken groter is en een groter oppervlak voor en achter het zadel bedekt. De trainingsdeken is ontworpen om plaats te bieden aan het zadel. Trainingsdekens kunnen ook rijdekens worden genoemd.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (5)

Bordeaux

  • Winterdeken- Een winterdeken is warm gevoerd en is bedoeld om het paard te beschermen en warm te houden tegen koudere temperaturen en ruw weer in de koudere maanden. Als een paard geschoren is, worden winterdekens vaak gebruikt ter vervanging van de wintervacht van het paard en zijn daarom de warmste "jas" van het paard. Winterdekens zijn verkrijgbaar in verschillende dikke voeringen en wegen verschillende hoeveelheden. Winterdekens zijn meestal verkrijgbaar in gewichten tussen 200 en 450 gram. De keuze voor de dikte en het gewicht van de deken is afhankelijk van de temperatuur en het weer.
  • Vliegendeken- Vliegendekens bedekken vaak ook de nek van het paard, met als voornaamste doel het paard extra bescherming te bieden tegen vliegen en andere insecten die het paard anders kunnen irriteren. Vliegendekens worden meestal gebruikt tijdens warmere seizoenen en zijn het meest gebruikelijk tijdens de zomermaanden. De vliegen- en insectendekens zijn dunne mesh-dekens die gemaakt zijn van materialen die goed ademen.
  • Eczeemdeken- Een eczeemdeken heeft veel vergelijkbare functies als een vliegendeken/insectendeken. Dit type deken beschermt het paard tegen insecten, vliegen en andere insecten die anders eczeem op het paard kunnen veroorzaken. Het verschil tussen eczeemdekens en vliegendekens is dat eczeemdekens vaak gemaakt zijn van een dichter materiaal om extra bescherming te bieden, terwijl vliegendekens lichter materiaal hebben om luchtcirculatie te vergemakkelijken, meestal een gaasachtig materiaal. Sommige eczeemdekens hebben ook UV-bescherming en kunnen daarom ook een UV-deken worden genoemd, omdat ze beschermen tegen zowel de UV-stralen van de zon als tegen insecten.

Equestrian Stockholm biedt verschillende soorten paardendekens aan in verschillende kleuren. Klik hier om toegang te krijgen tot de volledige collectie.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (6)

Sycamore Green

Wat betekenen de verschillende maten bij dekens en hoe weet ik welke maat mijn paard heeft?
Het vinden van de juiste maat deken voor je paard kan lastig zijn. Om de juiste maat deken te vinden, begin je met het meten van de ruglengte van het paard - waarbij je meet van de schoft tot aan de bovenkant van de staart van het paard.

Hoewel er mogelijk kleine verschillen in maatvoering kunnen zijn afhankelijk van de fabrikant, is er een algemene lijst om naar te verwijzen.

Soms worden de maten benoemd naar het type paard, bijvoorbeeld Pony, Cob, Full en X-Full, maar het is ook gebruikelijk om de maten van paardendekens aan te duiden met cijfers die overeenkomen met de ruglengte.

Dit zijn de meest voorkomende maten van paardendekens:

95 cm - Shetland pony

105 cm - A-Pony

115 cm - B-Pony

125 cm - C-Pony, maat Pony

135 cm - D-Pony, maat Cob

145 cm - Paard, Maat Full

155 cm - Paard, Maat X-Full

Voor hulp bij het zoeken naar paardendekens kun je onze maatgids raadplegen.

Bij Equestrian Stockholm bieden we dekens aan in maat Pony tot maat X-Full.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (7)

Bordeaux

Hoe leg je een paardendeken op?
Bij het opleggen van een deken op je paard is het belangrijk om voorzichtig te zijn en deze rustig op de rug van het paard te plaatsen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het paard geraakt wordt door de metalen gespen op de deken en om het risico van schrikreacties bij het paard te minimaliseren.

  1. Begin met het plaatsen van de deken op het paard en laat de deken een deel van de nek bedekken.
  2. Zorg ervoor dat de deken volledig is uitgevouwen en dat er geen gevouwen delen op het paard zijn.
  3. Trek de deken naar achteren richting de schoft, vlak tegen de vacht van het paard om schuren te voorkomen. Zorg ervoor dat de deken de schoft bedekt.
  4. Maak de booggespen vast die zich onder de nek van het paard bevinden. De deken kan vervolgens verder naar achteren worden aangepast.
  5. Als de deken singels heeft, moeten de singels die onder de buik van het paard liggen in een kruis worden vastgemaakt, zodat ze elkaar kruisen. Zorg ervoor dat ze niet te strak zitten, maar ook niet te los. Ze moeten tegen de buik van het paard liggen, maar je moet nog steeds een gebalde vuist tussen de singels kunnen plaatsen.
  6. Aan de achterkant van het paard kan er een enkele riem of een enkele riem aan elke kant van de deken zijn. Als het een enkele riem is, moet deze achter de staart van het paard worden bevestigd en heeft als doel te voorkomen dat de deken omhoog waait over de achterkant. Als er twee riemen zijn, zijn er meestal ook lussen op de deken die zich voor de achterbenen van het paard bevinden. Om dit correct te bevestigen, moet de linkerriem aan de buitenkant van het linker achterbeen van het paard worden geplaatst en vervolgens naar de binnenkant van het linkerbeen. De rechterriem moet aan het rechter achterbeen van het paard worden bevestigd, door de linker lus en vastgemaakt voor het rechter achterbeen. Ze moeten elkaar kruisen.

Bij het afhalen van de paardendeken is het goed om van achteren naar voren te werken. Begin met het losmaken van de beenriemen, vervolgens de singels onder de buik en tot slot de booggesp. Verwijder de deken door deze naar achteren te trekken, in de richting van de haargroei van het paard.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (8)

Hoe was je een paardendeken?
Alle paardendekens moeten af en toe worden gereinigd en gewassen. Wanneer paarden verharen, kan extra haar aan de deken blijven kleven dat moet worden gewassen, of het paard kan zich hebben gerold in de paddock. Hieronder hebben we een paar goede dingen opgesomd om aan te denken bij het wassen van je paardendeken.

Het belangrijkste om te onthouden bij het wassen van je paardendeken is ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot een grotere en krachtigere wasmachine, bij voorkeur een industriële wasmachine. Gewone wasmachines die we thuis gebruiken, hebben over het algemeen niet genoeg ruimte om je deken op de beste manier te wassen. We raden ook aan om slechts één deken tegelijk te wassen.

Volg de onderstaande adviezen op bij het wassen van je deken:

  1. Probeer de deken van tevoren schoon te maken door bijvoorbeeld te stofzuigen, borstelen of schudden, zodat er zo min mogelijk paardenhaar op zit.
  2. Was je paardendeken niet op een te hete cyclus. De meest voorkomende aanbeveling is om niet hoger dan 30-40 graden Celsius te gaan.
  3. Gebruik nooit wasverzachter, omdat dit de vezels in de stof van de deken kan beschadigen.

We raden aan om je paardendeken na het wassen niet in de droger te doen. Voor de beste duurzaamheid moeten paardendekens worden opgehangen om te drogen, bijvoorbeeld door ze over een hek te hangen.

Wat is een paardendeken en waarom gebruiken we ze? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5293

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.