/FOTO/ „A fost cel mai fericit câine din lume”: A murit Kabosu, câinele care a devenit „memă” celebră pe internet (2024)

Președintele Volodimir Zelenski avertizează că Rusia se pregătește să își intensifice ofensiva de-a lungul graniței de nord a Ucrainei, potrivit Mediafax. Între timp, bilanțul atacului de la Harkov a ajuns la 14 morți. Pe de altă parte, Rusia anunță că Ucraina a lansat, în timpul nopții, noi atacuri cu drone asupra teritoriului său. Autoritățile regiunii ruse Belgorod precizează că mai multe persoane au fost rănite într-un atac de sâmbătă.

Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat în estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector de front, unde au loc cele mai multe lupte. Totodată, țările baltice, Polonia, Norvegia și Finlanda construiesc „zidul de drone” ce va constitui „un element important în asigurarea rezilienței regionale generale”, a spus ministrul de Interne lituanian, Agnė Bilotaitė.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel direct la omologii săi din SUA și China să se alăture ultimului său summit pentru pace în Ucraina, conform Sky News. Vorbind vineri de la Harkov, în nord-estul Ucrainei, dl Zelenski a anunțat un „summit global pentru pace”, găzduit de Elveția, care va începe la 15 iunie. El a afirmat că 80 de țări și-au confirmat deja participarea. „Fac un apel la liderii globali ai lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului global pentru pace. Către Președintele Biden, liderul Statelor Unite, și către Președintele Xi, liderul Chinei, nu vrem Carta ONU să fie arsă.” El a adăugat că trebuie să fie „o pace reală – nu doar o pauză în lovituri” după diverse încălcări ale încetării focului de către ruși.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a deplâns duminică, la Berlin, „fascinația pentru autoritarism" care crește în Europa și a făcut apel la populație să meargă la vot la alegeri europarlamentare din 6-9 iunie pentru a „apăra" democrația, potrivit Mediafax.

UPDATE Chișinăul va solicită extrădarea oligarhului fugar, Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară anul trecut după ce în 2019 a fugit din țara sa și a plecat în Israel, a declarat sâmbătă ministrul moldovean al Justiției pentru Reuters.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, și-a exprimat nedumerirea față de cuvintele ministrului de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, care a admis un atac american asupra forțelor ruse din Ucraina. Un astfel de pas ar duce la un război mondial, a subliniat Medvedev într-un mesaj publicat în limba engleză pe X (anterior Twitter), scrie Rador.

UPDATE „Cei care vorbesc şi se comportă ca Putin nu vor pace. Şi de aceea este atât de important să sprijinim în mod constant Ucraina şi să ne întărim capacitatea de apărare, pentru că dacă trebuie să menţinem pacea pe continentul nostru, atunci trebuie investeşte în apărare”. Preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus acest lucru într-un interviu acordat radioului german Deutschlandfunk. „Există două modalităţi de finanţare a investiţiilor în apărare, fie cu contribuţii naţionale la bugetul UE, fie cu resurse proprii europene. Ambele au fost testate", a subliniat aceasta.

UPDATE Duminică au loc alegeri prezidenţiale în Lituania, iar actualul preşedinte Gitanas Nauseda este aşteptat să câştige după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în statul post-sovietic, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Joe Biden a reiterat sâmbătă că nu intenționează să trimită soldați americani în Ucraina, lăudând în același timp leadership-ul SUA în lume, răspunzând astfel implicit la acuzațiile de slăbiciune formulate de rivalul său republican Donald Trump, informează AFP.

UPDATE Bilanțul atacului rus asupra hipermarketului din Harkov atacat sâmbătă de ruși a ajuns duminică la prânz la 14 morți și 43 de răniți. Imagini suprinse de camerele de supraveghere arată momentul în care bombele ghidate rusești lovesc clădirea, în timp ce angajații erau total nepregătiți, făcându-și treaba ca în orice altă zi.

UPDATE Statul rus îşi extinde controlul asupra unei părţi din ce în ce mai mari din industria cerealelor, ceea ce ar putea să îi confere puteri sporite asupra exporturilor, tocmai într-un moment în care se intensifică îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Poliţiştii de frontieră din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureș, au identificat trei bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 23 și 35 de ani care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România, unul având un pistol cu bile de cauciuc furat de la un grănicer ucrainean, a relatat Agerpres.

UPDATE Președintele Franței, Emmanuel Macron este în Germania, o vizită de trei zile care marchează o premieră. Este prima vizită de stat a unui președinte francez după 24 de ani. Ultima vizită a fost cea a lui Jacques Chirac, în 2000. Emmanuel Macron și Olaf Scholz vor discuta despre Europa, cu aproximativ două săptămâni înaintea alegerilor europarlamentare, dar și despre proiecte comune care să întărească cele două economii de bază ale blocului comunitar, notează RFI.

UPDATE Un ucrainean fugit de războiul din țara sa a fost salvat de autoritățile române, după ce a rătăcit timp de trei zile în munți. Extenuat și flămând, bărbatul de 37 de ani a cerut ajutor la 112.

UPDATE Premierul conservator britanic Rishi Sunak anunţă că va restabili un serviciu militar naţional obligatoriu la vârstă de 18 ani, în cazul unei victorii a Partidului Conservator (Tories) în alegerile legislative de la 4 iunie, relatează AFP, potrivit news.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene anunță că au înregistrat lansarea a două rachete hipersonice rusești Kinjal, relatează duminică BBC Rusia. Se presupune că una dintre rachete a zburat în direcția orașului Starokonstantinov, regiunea Hmelnițki, iar cealaltă în direcția Ivano-Frankivsk. A fost declanșată o alertă de rachete. Anterior, Forțele Armate ale Ucrainei au raportat despre decolarea unor avioane de vânătoare MiG-31k de pe aerodromul militar Savasleika din regiunea Nijni Novgorod.

UPDATE Statul Major ucrainean anunţă într-o serie de comunicate că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte, ucişi sau răniţi, de la 24 februarie 2022, relatează Le Monde, preluat de News.ro.

UPDATE Forțele de apărare antiaeriană ale Rusiei au doborât, în timpul nopții, șapte drone deasupra regiunii Kursk și o alta deasupra regiunii Briansk, anunță autoritățile locale, citate de agenția rusă de presă de stat Interfax. „În această noapte, șapte drone ucrainene de tip avion au fost doborâte în districtele Rylsky și Kurchatovsky din regiunea Kursk”, a precizat duminică guvernatorul interimar al regiunii, Alexei Smirnov, pe Telegram.

UPDATE Trupele rusești au lovit sâmbătă după-amiază un hipermarket cu materiale de construcții din Harkov, numărul deceselor provocate de atac ajungând la 11, a anunțat duminică dimineață șeful administrației regionale Oleg Sinegubov, printr-un mesaj pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE După atacurile ruşilor care au provocat moartea a cel puțin patru persoane și rănirea a cel puțin 38, ministrul de externe Kuleba a cerut, într-o postare pe X, partenerilor Ucrainei să „furnizeze Ucrainei apărare aeriană suplimentară și sprijin pentru loviturile ucrainene asupra țintelor militare din Rusia”, relatează The Kyiv Independent.

/FOTO/ „A fost cel mai fericit câine din lume”: A murit Kabosu, câinele care a devenit „memă” celebră pe internet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5964

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.