Deklaration - privatpersoner och dödsbon, svar på vanliga frågor (2024)

Innehållsförteckning

  • Allmänt om min deklaration
  • Att deklarera
  • Efter att du har deklarerat
  • Skatteåterbäring och kvarskatt
  • Avdrag
  • Förseningsavgift
  • Dödsbon

Allmänt om min deklaration

  • När kommer min deklaration?
    Du som har en digital brevlåda får din inkomstdeklaration skickad dit mellan 4 och 8 mars. Har du ingen digital brevlåda skickar vi deklarationen till din folkbokföringsadress. Se därför till att vara folkbokförd på rätt adress senast 28 februari 2024. Vi börjar skicka ut pappersblanketterna i mitten av mars. Senast 15 april ska alla ha fått sina blanketter.Utskicken sker inte områdesvis. Du behöver därför inte bli orolig om du inte får din blankett samtidigt som övriga familjemedlemmar eller dina grannar.Du kan logga in med e-legitimation i vår e-tjänst Inkomstdeklaration 1 och deklarera innan du fått din deklarationsblankett. Har du en smarttelefon eller surfplatta kan du deklarera med mobilt Bank-id i appen Skatteverket.Om du inte har fått din deklarationsblankett senast15april kan du beställa den i vår e-tjänst Beställ blanketter.
    • Beställ blanketter

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

  • Jag har inte fått min inkomstdeklaration. Vad ska jag göra?
    Skatteverket skickar en inkomstdeklaration till dig som ska deklarera. Om du har en digital brevlåda får du ingen pappersdeklaration. Deklarationen skickas i stället till din digitala brevlåda. Har du ingen digital brevlåda får du deklarationen med posten senast 15 april.I vissa fall ska du deklarera även om du inte har fått någon deklaration. Om du är osäker kan du läsa om när du ska deklarera på sidan Vem ska deklarera.
    • Vem ska deklarera?
    Om du vet att du ska deklarera Om du vet att du ska deklarera men inte har fått någon deklaration, kan du ändå deklarera digitalt med e-legitimation. Ska du bara godkänna deklarationen är det enklast att använda appen Skatteverket. Ska du göra ändringar eller tillägg behöver du använda e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.Du som bor utomlands Du kan deklarera med e-legitimation även om du inte fått någon deklaration. Om du inte har e-legitimation kan du från 10 april 2024 beställa en deklarationsblankett i vår e-tjänst Beställ blanketter.
    • Beställ blanketter
    Skatteverket tar inte ut någon förseningsavgift av dig som är bosatt utomlands om din deklarations finns hos oss senast 31 maj 2024.

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

  • Var kan jag få tag på min deklaration som pdf?
    Din deklaration finns som pdf på Mina sidor under fliken Skatter och deklarationer. Deklarationen innehåller samma uppgifter som den deklaration som har skickats med posten eller till din digitala brevlåda.Tänk på att om det har kommit nya eller ändrade uppgifter i din deklaration, finns dessa inte med i deklarationen på Mina sidor. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 finns däremot alltid aktuella uppgifter.Deklarationen på Mina sidor innehåller inte några koder.
    • Mina sidor
    Om du inte hittar din deklaration på Mina sidor kan det bero på att du tjänade mindre än 22 208 kronor under 2023. Då får du ingen deklaration och du behöver heller inte deklarera.
    • Vem ska deklarera?

  • Hur får jag en utskrift av mina deklarationsuppgifter, bilagor, skatteuträkning och kvittens?
    Har du deklarerat i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1, kan du logga in igen med hjälp av dina koder eller din e-legitimation. Klicka på knappen för kvittenser. Där kan du välja att skriva ut allt eller välja kvittens för de avsnitt i deklarationen som du vill skriva ut, till exempel försäljning av värdepapper (K4) eller näringsverksamhet (NE). Vill du skriva ut din skatteuträkning gör du det via Skatteuträkning i menyraden.
  • Hur får jag en pappersdeklaration?
    Du behöver ingen pappersdeklaration för att deklarera. Har du e-legitimation kan du deklarera i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller Skatteverkets app.
    • Så här deklarerar du
    • Lämna in deklarationen på papper
    Du som inte har digital brevlådaDu som inte har digital brevlåda får en pappersdeklaration skickad till din folkbokföringsadress någon gång mellan 15 mars och 15 april. Om du av någon anledning inte har tillgång till pappersdeklarationen vi skickar ut kan du göra något av följande:
    • Beställ en papperskopia i vår e-tjänst Beställ blanketter.
    • Ring Skatteupplysningen på 0771–567 567 och beställ en kopia.
    Du som har digital brevlådaDu som får deklarationen i din digitala brevlåda kan göra något av följande:
    • Skriv ut deklarationen från din digitala brevlåda.
    • Beställ en papperskopia i vår e-tjänst Beställ blanketter. Du kan beställa kopian från den 10 april.
    Ring Skatteupplysningen på 0771–567 567 och beställ en kopia.Inga personliga koderObservera att du inte får några personliga koder att deklarera med om du skriver ut eller beställer en kopia av pappersdeklarationen. De personliga koderna finns bara i vårt första utskick av deklarationen.

    Använd våra e-tjänster

    Beställ blanketter

  • Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
    Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter till deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att deklarera. Du ansöker enklast om anstånd på Mina sidor. Ansök senast 2 maj.
    • Mina sidor
    Har du ingen e-legitimation kan du ansöka om anstånd på telefon 0771-567 567.Du som fyllt 65 år under 2023
    Du som har fyllt 65 år under 2023 behöver inte ansöka om anstånd med att lämna deklarationen. Observera att detta inte gäller dig som uppfyller någon av nedanstående punkter:
    • Du arbetar heltid som anställd.
    • Du bedriver aktiv näringsverksamhet.
    • Du handlar med värdepapper i väldigt stor utsträckning.
    I dessa fall gäller samma regler avseende anstånd och förseningsavgift som för personer under 65 år.Tänk på att du ändå måste lämna deklarationen när det blir möjligt. Du kan deklarera digitalt även efter 2 maj via telefon, sms, i Skatteverkets app eller e-tjänst Inkomstdeklaration 1.Du som bor utomlands
    Skatteverket tar inte ut någon förseningsavgift av dig som är bosatt utomlands om din deklaration finns hos oss senast 31 maj 2024.

  • Hur gör jag om det saknas eller finns en felaktig uppgift i min deklaration?
    Om du saknar uppgifter eller hittar fel i din deklaration kan det bero på att Skatteverket saknade eller hade fått felaktiga uppgifter när din deklaration skapades. I e-tjänsten är din deklaration alltid uppdaterad med de senaste uppgifterna. Om uppgifterna har ändrats sedan deklarationen skapades behöver du bara godkänna dem i e-tjänsten. Det kan du göra både med koder och med din e-legitimation.​​Om uppgiften inte stämmer
    Om du anser att uppgiften är felaktig ska du kontakta uppgiftslämnaren som behöver lämna in en rättad uppgift till Skatteverket så snart som möjligt. Kontakta även oss på telefonnummer 0771-567 567 och meddela oss om felet för att undvika att vi beslu*tar om din slu*tliga skatt innan rättelse har gjorts. Du får ditt slu*tskattebesked så fort ärendet är klart.
    Lägga till uppgift
    Du kan också lägga till en helt ny uppgift. Det gör du i menyvalet Ändra i e‑tjänsten. Då behöver du vara inloggad med e-legitimation. Om du ändrar något på pappersblanketten behöver du vara noga med att skriva det nya totalbeloppet i den vita rutan så att din ändring blir registrerad

  • Jag har inte fått någon uppgift om min inkomst från min arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Vad gör jag?
    De flesta får ingen uppgift om inkomst, eftersom arbetsgivare och pensionsutbetalare numera redovisar löner och skatteavdrag till Skatteverket varje månad. Tidigare redovisade de löner och skatteavdrag en gång om året. Uppgifterna finns i din deklaration precis som vanligt.Du hittar de redovisade uppgifterna på Mina sidor. På Mina sidor väljer du Skatter och deklarationer, därefter Lön, pension, sjukpenning m.m. Kontakta den som har eller skulle ha lämnat uppgifterna, om du saknar uppgifter eller om det finns uppgifter som inte stämmer.
    • Mina sidor
    När du får din deklaration, kontrollera att uppgifterna stämmer med dina löneutbetalningar. Kontakta din arbetsgivare så fort som möjligt om någon uppgift är fel eller saknas så att arbetsgivaren kan rätta uppgifterna i din deklaration på skatteverket.se. Skatteverket skickar inte ut någon ny deklaration på papper om en uppgift ändras. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 ser du däremot alltid de aktuella uppgifterna.Vad gäller för uppgifter från banker och långivare? Du får kontrolluppgifter från banker, finansinstitut, kreditgivare och tjänstepensionsföretag som vanligt.
  • Vad innebär en schablonintäkt?
    Om du har fondandelar eller ett investeringssparkonto beskattas du för en schablonintäkt. Du behöver inte själv redovisa schablonintäkten i din deklaration, Skatteverket har redan fyllt i den vid punkt 7.1, Schablonintäkter. Schablonintäkten för fondandelar och investeringssparkonto beräknas av din bank eller ditt fondbolag.FondandelarSchablonintäkten för fondandelar är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar den 1 januari 2023. Skatten är 30 procent av schablonintäkten vilket motsvarar 0,12 procent av fondandelarnas värde. Har du till exempel fondandelar som är värda 100 000 kronor vid ingången av 2023 blir skatten 120 kronor.InvesteringssparkontoSchablonintäkten för investeringssparkonto är 2,94 procent av ett kapitalunderlag (inkomståret 2023). Skatten är 30 procent av schablonintäkten vilket motsvarar 0,882 % av underlaget. Har du till exempel ett kapitalunderlag på 100 000 kronor för 2023 blir skatten 882 kronor.BostadsuppskovDen årliga schablonintäkten för bostadsuppskovtogs bort från och med inkomståret 2021 (deklarationen 2022).
  • Jag har skaffat en digital brevlåda, hur deklarerar jag?
    Skaffar du en digital brevlåda senast 3 mars får du ingen pappersdeklaration. I stället skickar vi deklarationen till din digitala brevlåda mellan 4 och 8 mars. Från 19 mars kan du deklarera digitalt med din e-legitimation eller dina koder i appen Skatteverket eller e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Du kan också deklarera med koderna genom att sms:a eller ringa. Koderna finns i informationsbrevet samt specifikationen till deklarationen.
    • Så här deklarerar du

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

    Blanketter

    Beställ deklarationsblankett

  • Kan jag deklarera digitalt från utlandet?
    Om du är utomlands tillfälligt kan du deklarera digitalt på samma sätt som om du vore i Sverige.
    • Så här deklarerar du
    • Deklarera digitalt från utlandet
    Bosatt utomlandsDu som inte bor i Sverige får ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer) om du är begränsat skattskyldig i Sverige och har något att deklarera här. Det är det viktigt att du deklarerar med ditt GD-nummer. Mer information finns på sidan
    • Bosatt utomlands med fastighet och kapitalinkomster i Sverige


    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

  • Varför kan jag inte deklarera i e-tjänsten med min e-legitimation?
    Om du inte kan deklarera i e-tjänsten kan det bero på att det inte har skapats någon inkomstdeklaration för dig. Orsaken kan vara att du inte var skatteregistrerad i Sverige när inkomstdeklarationerna trycktes. Du behöver då beställa en deklarationsblankett.
    Det gör du på något av följande sätt:
    • I Skatteverkets e-tjänst Beställ blanketter, som öppnar 10 april.
    • Beställ blanketter
    • Genom att ringa Skatteupplysningen, telefon 0771-567 567.
    • Genom att besöka ett servicekontor.
    • Hitta närmaste servicekontor
    Här hittar du information om hur du lämnar in deklarationen på papper:
    • Lämna in deklarationen på papper

  • Varför har jag inte fått några koder?
    Om du inte har fått några koder med din inkomstdeklaration beror det på att du ska ändra eller lägga till något i den. Om du till exempel har sålt värdepapper eller en bostad ska du redovisa försäljningen i en bilaga till deklarationen.Här finns information om vilken bilaga du ska lämna, beroende på din situation:
    • Lämna en bilaga till deklarationen
    Du som ska lämna en bilaga till deklarationen deklarerar enklast i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Där finns rätt bilaga skapad åt dig och Skatteverket har redan fyllt i vissa uppgifter. Alla uträkningar och överföringar sker automatiskt. Du behöver logga in med e-legitimation för att kunna använda e-tjänsten.Du kan deklarera från 19 mars 2024.

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

  • Mina koder fungerar inte att deklarera med, vad ska jag göra?
    Har det kommit in en ny eller ändrad uppgift i din deklaration efter att den skapades kan du inte deklarera med koderna genom att ringa eller sms:a. Du kan däremot deklarera i e-tjänsten eller appen genom att logga in med dina koder.I e-tjänsten och appen kan du se hur den nya eller ändrade uppgiften påverkar din skatt att betala eller få tillbaka.
    • Så här deklarerar du
    Om du deklarerar på pappersblanketten ska du fylla i ett nytt totalbelopp i den vita rutan bredvid den uppgift som eventuellt redan finns i deklarationen.
    • Lämna in deklarationen på papper

  • Kan jag låta någon annan deklarera digitalt för mig?
    Är det någon annan som hjälper dig med ekonomin kan du ansöka om att den personen blir ditt deklarationsombud. Det gör du med din e-legitimation i e-tjänsten Ombud och behörigheter. Som deklarationsombud kan personen bland annat lämna din inkomstdeklaration i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och se ditt skattekonto i e-tjänsten Skattekonto. Har du inte e-legitimation kan du lämna in ansökan på pappersblanketten Ansökan deklarationsombud (SKV 4809).
    • Ombudochbehörigheter
    När ett deklarationsombud ska utses till ett dödsbo behöver ansökan göras på pappersblanketten Ansökan deklarationsombud (SKV 4809). Samtliga dödsbodelägare behöver skriva under ansökan.Även när du ansöker om ett deklarationsombud till ett minderårigt barn behöver ansökan göras på pappersblanketten. Samtliga vårdnadshavare till barnet behöver skriva under ansökan.
    • Ansökan deklarationsombud (blankett SKV 4809)

    Använd våra e-tjänster

    Ombud och behörigheter

  • Ska mitt barn lämna in en deklaration?
    Det är samma regler för att deklarera för alla – oavsett om du är vuxen eller barn. Barnet ska lämna in deklarationen om barnet har fått en deklarationsblankett hemskickad.
    • Vem ska deklarera?
    Barnet behöver inte lämna in deklaration om:
    • barnet har jobbat och tjänat mindre än 22 208 kronor i lön, eller
    • barnet bara har haft kapitalinkomster (till exempel utdelning, ränteinkomster eller schablonintäkt) som Skatteverket och barnet fått kontrolluppgift om.
    I dessa fall har Skatteverket redan fått de uppgifter vi behöver. Därför får barnet ett direkt besked om slu*tlig skatt att betala eller få tillbaka från oss (ett så kallat slu*tskattebesked).Har barnet sålt fonder, aktier eller andra värdepapper ska barnet alltid lämna in en deklaration.
    • Vem ska skriva under en deklaration för barn under 18 år?
    slu*tskattebesked Det enda som är annorlunda för barn jämfört med vuxna, är att barn som inte fått någon deklarationsblankett och som inte heller behöver deklarera, kan få sitt slu*tskattebesked redan i april. På slu*tskattebeskedet ser du vilka inkomster som barnet blivit beskattat för och hur mycket skatt barnet ska få tillbaka eller betala.
  • Vem ska skriva under inkomstdeklarationen för barn under 18 år och hur lämnar man in den?
    För barn under 16 år
    Deklarationen för barn under 16 år ska skrivas under av barnets förmyndare, vilket oftast är barnets föräldrar.
    För barn mellan 16 och 18 år
    Beroende på vilken typ av inkomst barnet haft ska barnet, förmyndare, eller både barnet och förmyndare skriva under. Följande gäller för de olika inkomsterna:
    • kapitalinkomster - förmyndare ska skriva under,
    • tjänsteinkomster - barnet får ensamt skriva under, om inte barnet skriver under ska förmyndare göra det,
    • både kapitalinkomster och tjänsteinkomster - förmyndare ska skriva under. Barnet får tillsammans med förmyndare skriva under.
    Så lämnar du in barnets deklaration Om barnet har fått koder med deklarationen och den bara ska godkännas, kan du göra det genom sms, telefon, appen Skatteverket eller e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.Om barnet inte har fått koder kan du deklarera för barnet i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 med din egen e-legitimation om du är registrerat deklarationsombud för barnet. För att ansöka om att bli deklarationsombud ska du fylla i och skicka in blanketten Ansökan e-tjänster - Deklarationsombud (SKV 4809) till Skatteverket.
    • Ansökan e-tjänster – Deklarationsombud (SKV 4809)
    Det går också bra att lämna in barnets deklaration på papper.
    • Lämna in deklarationen på papper

  • Hur gör jag om jag har fått uppmaning att redovisa försäljning av en fastighet i år, fast jag redovisade försäljningen förra året?
    Har du redan redovisat försäljningen i deklarationen 2023 (för att kontraktet skrevs på under 2022) ska du inte redovisa den i deklarationen 2024. I stället gör du så här:
    • I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 väljer du att ta bort den bilaga (K5) som vi har lagt upp åt dig.
    • På pappersblanketten fyller du i under rubriken Övriga upplysningar att du deklarerade försäljningen 2023.
    Varför kan det bli så här?Du deklarerar försäljningen året efter det kalenderår som du och köparen skrev på köpekontraktet. Lantmäteriet meddelar Skatteverket att din fastighet är såld först när du och köparen har skrivit på köpebrevet. Skatteverket får inte någon uppgift om köpekontraktets datum från Lantmäteriet. Därför har Skatteverket uppmanat alla som har en försäljning med köpebrevsdatum under 2023 att deklarera försäljningen i inkomstdeklarationen 2024.

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

  • Hur kan jag kontrollera om min deklaration har kommit in till Skatteverket?
    Logga in med din e-legitimation på Mina sidor.Under fliken Skatter och deklarationer kan du se om din deklaration har kommit in, oavsett om du har deklarerat i e-tjänsten, appen, genom att ringa, sms:a eller skicka in pappersblanketten. Där kan även du som har hjälp av en redovisningsbyrå och har skrivit under din deklaration på Mina sidor se om din deklaration har kommit in.Tänk på att om du har deklarerat på pappersblanketten tar det upp till 14 dagar innan du kan se på Mina sidor att deklarationen är registrerad hos Skatteverket.Andra sätt att se om deklarationen har kommit in
    Har du deklarerat i e-tjänsten, appen, genom att ringa eller sms:a, kan du också logga in i appen eller e-tjänsten för att kontrollera att din deklaration har kommit in.
    Har du deklarerat via telefon kan du ringa upp på nytt. Du får då besked om att du redan har deklarerat.

    Använd våra e-tjänster

    Mina sidor

  • Kan jag göra ändringar i min deklaration efter att jag lämnat in den?
    Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2024 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2018 eller senare.Om du ännu inte har fått slu*tskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och lämna in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått ditt slu*tskattebesked kallas det för att du begär en omprövning när du gör din ändring. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.Om ändringen gäller inkomståret 2023 (deklarationen 2024)
    Vill du ändra något som gäller inkomster eller utgifter som du hade under 2023 (deklarationen 2024) kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och ändra uppgifterna. Du kan använda e-tjänsten till och med den 18 december 2024.
    Du kan också begära en omprövning genom att skicka ett brev till oss. I brevet ska du beskriva vilket inkomstår ändringen gäller och vad du vill ändra. Skriv ditt personnummer och kom ihåg att skriva under brevet. Skicka brevet till:Skatteverket
    205 30 Malmö
    Om ändringen gäller ett tidigare inkomstår
    Vill du ändra uppgifter som gäller inkomståren 2018–2022, begär du en omprövning. Det gör du genom att skicka ett brev till oss. I brevet ska du skriva vilket inkomstår ändringen gäller och vad du vill ändra. Skriv ditt personnummer och kom ihåg att skriva under brevet. Skicka brevet till:
    Skatteverket
    205 30 Malmö

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

  • Jag har fått ett meddelande om ändrade uppgifter från Skatteverket, behöver jag göra någonting?
    Om uppgiften stämmer
    Stämmer uppgiften behöver du inte göra någonting. Då beskattar vi dig i enlighet med den. Tänk på att de ändrade uppgifterna kan påverka din slu*tliga skatt, det vill säga hur mycket du ska få tillbaka eller betala.
    • Datum för skatteåterbäring
    • Datum för betalning av skatt
    Om uppgiften inte stämmer
    Om du anser att uppgiften är felaktig ska du kontakta uppgiftslämnaren som behöver lämna in en rättad uppgift till Skatteverket så snart som möjligt. Kontakta även oss på telefonnummer 0771-567 567 och meddela oss om felet för att undvika att vi beslu*tar om din slu*tliga skatt innan rättelse har gjorts. Du får ditt slu*tskattebesked så fort ärendet är klart.

Efter att du har deklarerat

  • Behöver jag spara några underlag när jag har deklarerat?
    När du deklarerar behöver du kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer. För att kunna göra det behöver du se till att du har de underlag du behöver.

    Om du begär avdrag för en utgift i deklarationen ska du i efterhand kunna visa att du faktiskt har haft utgiften.

    Spara alla underlag i sex år.Om du exempelvis sålde en bostad under 2023 ska du spara underlagen från försäljningen till och med utgången av 2029.
  • Jag har fått en förfrågan/förslag till beslu*t från en handläggare. Vad ska jag göra?
    Om vi behöver mer information för att kunna beslu*ta i ditt ärende, kontaktar vi dig genom att ringa, skicka ett meddelande till din digitala brevlåda eller ett brev med posten. Där framgår det om du till exempel behöver komplettera med uppgifter eller lämna synpunkter.Du kan svara oss och även bifoga eventuella bilagor genom att logga in med din e-legitimation på Mina sidor. Klicka på aktuellt ärende under Händelser för att starta konversationen.
    • Mina sidor
    Du kan även svara oss genom att kontakta handläggaren. Kontaktuppgifter hittar du i meddelandet som du fått till din digitala brevlåda eller i brevet som du fått hemskickat.
  • Kan jag begära omprövning eller överklaga Skatteverkets beslu*t om min beskattning?
    Omprövning
    Är du inte nöjd med Skatteverkets beslu*t kan du begära att Skatteverket omprövar det. Det gör du genom att skriva ett brev eller använda Skatteverkets blankett för omprövning. Av blanketten framgår vilka uppgifter som ska finnas med i en begäran om omprövning.
    Skicka brevet eller blanketten till:

    Skatteverket
    205 30 Malmö

    En begäran om omprövning ska ha kommit in inom sex år efter inkomståret. Det betyder att du under 2024 kan begära omprövning för inkomståret 2018 och framåt. Glöm inte att underteckna din begäran.
    • Blankett för omprövning (SKV 6891)
    Överklagande
    Du kan överklaga Skatteverkets beslu*t hos förvaltningsrätten. Överklagandet ska göras skriftligt och skickas till det skattekontor som fattat beslu*tet du vill överklaga. Överklagandet ska ha kommit in inom sex år efter inkomståret. Det betyder att under 2024 kan du överklaga beslu*t för inkomståret 2018 och framåt. Glöm inte att skriva under ditt överklagande.
    Använd gärna Skatteverkets blankett för överklagande. Av blanketten framgår vilka uppgifter som ska finnas med i ett överklagande.
    • Blankett för överklagande (SKV 6890)
    Mer information finns på Sveriges domstolars webbplats:

    Blanketter

    Ansökan, Anstånd med betalning av skatt (SKV 4311)

Skatteåterbäring och kvarskatt

  • Hur vet jag vad jag ska betala eller få tillbaka på skatten?
    I inkomstdeklarationen du får från oss har vi räknat ut vad du ska betala eller få tillbaka. Om du ändrar eller lägger till något i deklarationen, till exempel för att du har sålt en bostad eller aktier, kommer den beräknade skatten att ändras.Av informationsbrevet och den preliminära skatteuträkningen du får med din deklaration framgår om du ska betala eller få tillbaka pengar samt hur mycket.
  • När kommer min skatteåterbäring?
    Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. När vi är klara får du ditt slu*tskattebesked. Om du har anmält ett bankkonto sätter vi in skatteåterbäringen på kontot i samband med att du får slu*tskattebeskedet.Här finns information om när du får dina pengar, beroende på när och hur du har deklarerat:
    • Få skatteåterbäring

  • Hur gör jag för att få min skatteåterbäring i april?
    Du har möjlighet att få dina pengar utbetalda mellan 9 och 12 april, om du senast 3 april godkänner din deklaration utan att ändra eller lägga till något. Godkänn deklarationen i Skatteverkets e-tjänst eller app. Du kan också godkänna deklarationen genom att sms:a eller ringa. Här hittar du information om vad som räknas som en ändring:
    • Få skatteåterbäring
    Tänk på att anmäla bankkonto dit pengarna ska betalas ut, om du inte redan gjort det.
    • Anmäla konto
    • Så här deklarerar du

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

  • Jag har fått kvarskatt. Hur gör jag nu?
    Du som har kvarskatt ska göra en inbetalning till ditt skattekonto. Du kan dela upp betalningen eller betala allt på en gång.Du kan betala med Swish eller till Skatteverkets bankgiro.
    • Betala kvarskatt

  • Varför har jag fått kvarskatt?
    Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker:Din arbetsgivare kan ha dragit för lite skatt under året:
    När man har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget bli för lågt. Den utbetalare som du får högst inkomst från (huvudutbetalaren) ska göra skatteavdrag enligt skattetabell, medan de andra utbetalarna ska göra avdrag med 30 procent.
    Din skatt kan påverkas av annat än bara dina inkomster:
    • Du som har investeringssparkonto eller äger fonder ska betala skatt på en schablonintäkt. Intäkten finns med i din inkomstdeklaration.
    • Du som äger fastighet ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Underlag för fastighetsskatten eller avgiften finns med i din inkomstdeklarationen.
    Skattetabellerna tar inte hänsyn till dessa skatter och därför kan din avdragna skatt bli för låg.Så kan du undvika kvarskatt För att undvika kvarskatt kan du antingen
    • begära att huvudutbetalaren (till exempel din arbetsgivare) gör ett förhöjt skatteavdrag eller
    • ansöka om jämkning (ändring av preliminär A-skatt) hos Skatteverket. Jämkning innebär att Skatteverket beslu*tar om att höja (eller sänka) din preliminära skatt till rätt nivå. När du fått beslu*tet om jämkning av Skatteverket lämnar du det till din huvudutbetalare, som ändrar den skatt som dras från din lön.
    Enklast ansöker du i e-tjänsten Jämkning.Räkna ut din skatt Vill du veta hur mycket skatt du ska betala kan du ta hjälp av Skatteverkets tjänst Räkna ut din skatt. Där fyller du i de inkomster du haft och om du till exempel äger en fastighet eller har sålt värdepapper eller bostad. Tjänsten räknar fram hur mycket skatt du ska betala utifrån uppgifterna du lämnat.
    • Räkna ut din skatt Länk till annan webbplats.

    Använd våra e-tjänster

    Jämkning

  • Varför ska jag betala kvarskatten tidigare än vanligt?
    Skatteverket vill att deklarationsprocessen ska vara lika för alla, oavsett om du har skatt att betala eller få tillbaka. Därför kan du som har skatt att betala få ditt slu*tskattebesked redan i april i år. Kvarskatten ska betalas inom 90 dagar från att vi fattat beslu*tet om din slu*tliga skatt (slu*tskattebeskedet).
    Du som får ditt slu*tskattebesked i april ska betala kvarskatten senast 12 juli 2024.Får du slu*tskattebeskedet i juni ska skatten vara betald senast 12 september 2024.
    • Betala kvarskatt

  • Vad händer om jag inte betalar kvarskatten i tid?
    Det är viktigt att du betalar din kvarskatt i tid, bland annat för att slippa betala en hög ränta. Om du efter förfallodagen har ett underskott på ditt skattekonto på 100 kronor eller mer får du en betalningsuppmaning från Skatteverket. Är ditt underskott mer än 2 000 kronor får du ett betalningskrav. Om du fått ett betalningskrav från Skatteverket och fortfarande har ett underskott på skattekontot på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden.
    • Underskott på skattekontot
    • Betala kvarskatt

  • Kan jag få hjälp med en avbetalningsplan för kvarskatt?
    Skatteverket gör inte avbetalningsplaner för kvarskatt, däremot kan du göra delbetalningar till ditt skattekonto fram till förfallodagen. Om du väljer att dela upp betalningen ska du använda samma inbetalningsuppgifter (samma bankgironummer och OCR-nummer) varje gång. Det går även bra att betala med Swish när du är inloggad i e-tjänsten Skattekonto.
    • Betala kvarskatt

Avdrag

  • Kan jag göra avdrag för mina resor till och från arbetet?
    Om du regelbundet reser mellan din bostad och arbetsplats och har resekostnader som överstiger 11 000 kronor kan du ha rätt till reseavdrag.Du kan använda vår beräkningstjänst för att ta reda på om du har rätt till avdraget och i så fall med hur mycket.
    • Avdrag för resor till och från arbetet
    Tänk på det här när du deklarerar reseavdragDu får bara avdrag med den del av kostnaderna som överstiger 11 000 kronor. När du deklarerar ska du skriva in hela kostnaden som du haft. Vi räknar sedan bort 11 000 kronor.Kom ihåg att ett avdrag minskar din beskattningsbara inkomst. Du får alltså inte tillbaka hela beloppet som du gör avdrag med.Här finns mer information om hur avdraget påverkar din skatt:
    • Så påverkar avdraget din skatt

  • Kan jag och den jag bor tillsammans med dela upp rot- eller rutavdraget mellan oss?
    Om du kan göra rot- eller rutavdrag eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.Räcker inte din slu*tliga skatt kan det vara fördelaktigt att ändra fördelningen mellan dig och din maka, make eller sambo.
    • Rot- och rutavdrag i deklarationen

  • Min make och jag har ett gemensamt lån. Vi vill dela ränteavdraget mellan oss på ett annat sätt i deklarationerna än vad banken gjort i kontrolluppgifterna. Hur gör vi då?
    Om ni vill dela utgiftsräntorna mellan er på ett annat sätt behöver ni fylla i nya belopp vid punkt 8.1 i deklarationen. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 gör ni det under menyvalet Ändra. Om ni deklarerar på pappersblanketten ska ni fylla i de nya beloppen i den tomma rutan vid punkt 8.1. Ni behöver inte stryka det gamla beloppet.Tänk på att ni båda ska ange ett belopp i rutan, även om beloppet är noll för någon av er.I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 görs alla uträkningar automatiskt, även skatteuträkningen. I e-tjänsten kan ni alltså göra en omfördelning av räntorna på ett gemensamt lån och direkt se vad som ger det bästa ekonomiska utfallet.Ni kan meddela er bank om hur ni vill dela ränteavdraget. Då behöver ni inte göra en omfördelning av räntorna i nästa års deklaration.

    Använd våra e-tjänster

    Inkomstdeklaration 1

Förseningsavgift

  • Jag har inte lämnat min deklaration i tid, kommer jag att få betala förseningsavgift?
    Lämnar du din deklaration efter 2 maj (ordinarie deklarationstidpunkt) 2024 utan att ha fått anstånd, riskerar du att få betala förseningsavgift. Om du haft anstånd med att deklarera och lämnar in deklarationen efter beviljat anståndsdatum, riskerar du också att få betala förseningsavgift. Skatteverket kan ta ut upp till tre förseningsavgifter beroende på hur sent du deklarerar. Så här mycket kan du behöva betala
    • Deklarerar du efter ordinarie deklarationsdatum eller, om du fått anstånd, efter anståndsdatum, kan du få betala 1 250 kronor i förseningsavgift.
    • Om du inte har deklarerat inom tre månader från ordinarie deklarationsdatum, kan du få betala ytterligare 1 250 kronor i förseningsavgift.
    • Dröjer du fem månader eller längre med att deklarera kan du få betala ännu en förseningsavgift på 1 250 kronor.
    Det innebär att du totalt kan få betala 3750kronor i förseningsavgifter.När det gäller den andra och den tredje avgiften räknas inlämningsdatumet från ordinarie deklarationstidpunkt, även om du har fått anstånd med att lämna inkomstdeklarationen.Du som bor utomlands
    Skatteverket tar inte ut någon förseningsavgift av dig som är bosatt utomlands om din deklaration finns hos oss senast 31 maj 2024.
    Ingen förseningsavgift för personer som är 65 år eller äldre
    Du som är 65 år eller äldre (du ska ha fyllt 65 år under 2023), får ingen förseningsavgift även om du deklarerar sent. Du behöver inte ansöka om anstånd med att deklarera.
    Detta gäller dock inte om du
    • arbetar heltid som anställd
    • bedriver aktiv näringsverksamhet
    • handlar med värdepapper i väldigt stor utsträckning.
    I dessa fall gäller samma regler avseende anstånd och förseningsavgift som för personer under 65 år.Tänk på att du ändå måste lämna deklarationen när det blir möjligt. Du kan deklarera digitalt även efter den 2 maj 2024 , via telefon, sms, i Skatteverkets app eller e-tjänst Inkomstdeklaration 1.Förseningsavgift vid föreläggande om att underteckna inkomstdeklarationen
    Har du fått ett föreläggande från Skatteverket om att skriva under din inkomstdeklaration (som du har lämnat in i tid) och inte gjort det inom den tid som anges i föreläggandet, kan du få betala förseningsavgift med högst 1 250 kronor.
    Befrielse från förseningsavgift
    Du kan helt eller delvis befrias från förseningsavgift om det är oskäligt att ta ut avgiften med fullt belopp. Det kan till exempel vara om förseningen har berott på ålder, hälsa eller liknande förhållanden.

    Om du inte deklarerar alls
    Lämnar du inte in din deklaration alls kan du bli skönsbeskattad. Det betyder att Skatteverket uppskattar det underlag du ska betala skatt på. Om du blir skönsbeskattad kan du även få betala förseningsavgift och skattetillägg.

    Ett företag som blir skönsbeskattat riskerar att få sitt godkännande för F-skatt återkallat.

Dödsbon

  • Hur deklarerar jag för ett dödsbo?
    När någon har avlidit är det delägarna i dödsboet, oftast de som är närmast anhöriga, eller ett ombud som delägarna har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration.
    • Deklarera för ett dödsbo

  • Hur ska dödsbon göra för att få skatteåterbäringen utbetald?
    Skatteverket skickar en utbetalningsavi om det inte finns något bankkonto registrerat när pengarna ska betalas ut. Du som företräder dödsboet kan anmäla bankkonto. Observera att du bara kan anmäla ett konto som ägs av dödsboet.
    • Anmäl konto
    Skatteverket skickar utbetalningsavin till den adress dödsboet är skrivet på. Den som har fullmakt för att företräda dödsboet kan lösa in avin. Om ni är flera dödsbodelägare och ingen av er har fullmakt för att företräda dödsboet, måste alla dödsbodelägarna skriva under avin för att lösa ut pengarna.Vissa banker har som rutin att automatiskt skicka en avregistrering av kontot för ett dödsbo. Kontakta banken för information om vad som gäller.
  • Hur ändrar jag dödsboets adress?
    Året efter dödsfallet ska dödsboet deklarera för den avlidne. Om dödsboet ska ha en annan adress än den som var aktuell vid dödsfallet måste därför den nya adressen anmälas till Skatteverket.Den första adressändringen efter dödsfallet kan göras av dödsbodelägare, boutredningsman, bouppteckningsförrättare eller begravningsbyrån.
    • Anmäl ny adress för dödsbo Länk till annan webbplats.
    Om dödsboet vill ändra adressen vid ett senare tillfälle måste den skriftliga anmälan vara undertecknad av samtliga dödsbodelägare eller undertecknad av en av dödsbodelägarna, med stöd av fullmakt från övriga dödsbodelägare.
  • Ska jag betala in eventuell kvarskatt på dödsboets skattekonto?
    Ja. De uppgifter du behöver finns i dödsboets slu*tskattebesked. Du kan också få fram OCR-numret i vår e-tjänst Beräkna OCR-nummer.
    • Beräkna OCR-nummer
    Om dödsboet har fått ett organisationsnummer är det på det skattekontot du ska betala in kvarskatten. Ett dödsbos organisationsnummer börjar med 10xxxx-xxxx.
  • Vad händer om det finns en skatteskuld i dödsboet och flera dödsbodelägare?
    Om det finns tillgångar som täcker skatten i dödsboet ska dessa användas innan eventuellt överskott delas ut till dödsbodelägarna. Finns inga tillgångar i dödsboet behöver delägarna normalt inte betala skatten med egna pengar. Skulden restförs i stället till Kronofogden och skrivs av efter fem år.
    • Deklarera dödsbo

  • När och huravslu*tas dödsboets skattekonto?
    Dödsboet finns kvar och ska deklarera så länge det finns tillgångar som inte delats upp mellan arvingarna. Dödsboet är skattemässigt avslu*tat när dödsboets alla tillgångar är skiftade, inkomstdeklaration har lämnats för sista gången och överskott eller underskott på skattekontot är reglerat.
    • Deklarera för ett dödsbo

  • Vem ska skriva under deklarationen för ett dödsbo?
    Deklarationen för ett dödsbo ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det är grundregeln. Det räcker dock att en delägare skriver under om de andra delägarna godkänner det. Om det finns en testamentsexekutor ska denne i stället skriva under. I de fall den avlidnes egendom förvaltas av en boutredningsman, ska denne skriva under.
  • Jag är delägare i ett dödsbo efter en släkting som avled 2022. Ska jag deklarera för dödsboet 2024?
    Ett oskiftat dödsbo ska deklarera för året efter dödsfallsåret i följande fall:
    • Dödsboet hade inkomster på minst 100 kronor under 2023.
    • Dödsboet ägde fastighet 1 januari 2023.
    • Dödsboet ska betala avkastningsskatt på pensionsmedel eller särskild löneskatt på pensionskostnader.
    Observera att ett dödsbo inte behöver lämna inkomstdeklaration om dödsboet enbart haft kapitalinkomster (ränta, utdelning, annan inkomst eller schablonintäkt) som dödsboet och Skatteverket fått kontrolluppgift om.Inkomstdeklarationen som skickas ut till privatpersoner och dödsbon innehåller de uppgifter som Skatteverket fått från till exempel arbetsgivare eller banker.Om dödsboet har fått koder med deklarationen kan du godkänna deklarationen med koderna genom att ringa, sms:a, använda vår app eller e-tjänst. Koderna hittar du i informationsbrevet och specifikationen till deklarationen. Det går också bra att deklarera på papper.
    • Deklarera för ett dödsbo

  • Jag deklarerar för ett dödsbo. När ska jag lämna in deklarationen?
    Dödsboets inkomstdeklarationen ska vara inlämnad till Skatteverket senast 2 maj 2024. Om du behöver mer tid kan du ansöka om anstånd med att deklarera. Du kan få anstånd till 16 maj 2024.Du som är registrerat deklarationsombud för dödsboet kan ansöka om anstånd direkt på Mina sidor som du når genom att logga in med din e-legitimation på skatteverket.se.Om du är behörig företrädare för dödsboet kan du också ringa till skatteupplysningen för att begära anstånd med att lämna in deklarationen.Om du på grund av särskilda omständigheter behöver anstånd längre tid än till 16 maj måste du ansöka skriftligt på blanketten Ansökan - anstånd att lämna inkomstdeklaration (SKV 2600).
    • Ansökan - anstånd att lämna inkomstdeklaration (SKV 2600)

  • Jag deklarerar för ett dödsbo. Vilken inkomstdeklaration ska dödsboet lämna in?
    Privatpersoner och dödsbon ska deklarera lämna in Inkomstdeklaration 1.Inkomstdeklarationen som Skatteverket skickar till dödsboet innehåller uppgifter om eventuella inkomster, inkomsträntor, utdelningar, skuldräntor, tomträttsavgäld och vinst respektive förlust vid försäljning av andelar i värdepappersfonder, med mera.Senast 15 april ska alla ha fått sina deklarationsblanketter.
  • En släkting till mig avled under 2023. Vem ska lämna deklarationen 2024?
    En avliden persons tillgångar och skulder förvaltas av efterlevande maka eller make, arvingarna och eventuell universell testamentstagare. Det är dödsboet som ska lämna Inkomstdeklaration 1. För det år som dödsfallet har skett deklarerar dödsboet både för den inkomst den avlidne hade före dödsfallet och den inkomst som dödsboet haft.De beloppsgränser för deklarationsskyldighet som skulle ha gällt den avlidne gäller också dödsboet.Deklarationen för dödsbo ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det är grundregeln. Det räcker dock att en delägare skriver under om de andra delägarna godkänner det. Om det finns en testamentsexekutor ska denne i stället skriva under. I de fall den avlidnes egendom förvaltas av en boutredningsman ska denne skriva under.Här finns mer information om vad som är viktigt att tänka på och hur man går tillväga:
    • Deklarera dödsbo

'); }); jQuery('.faqContent').hide(); jQuery('.faqLista ul .sv-channel-item').each(function(){ jQuery(this).find('a').eq(0).addClass('questionTrigger').addClass('faqClosed') }); jQuery('.questionTrigger').click(function(e){ e.preventDefault(); if(jQuery(this).next().is(':hidden')){ jQuery(this).next().slideDown(100); jQuery(this).removeClass('faqClosed').addClass('faqOpen') }else { jQuery(this).next().slideUp(100); jQuery(this).removeClass('faqOpen').addClass('faqClosed') } jQuery('.questionTrigger').not(this).each(function(){ jQuery(this).next().slideUp(100); jQuery(this).removeClass('faqOpen').addClass('faqClosed') }); }); jQuery('.faqContent ul').each(function(){ if(jQuery(this).find('a').length){ jQuery(this).addClass('hasLink'); } }); });

Deklaration - privatpersoner och dödsbon, svar på vanliga frågor (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5668

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.